La lumbàlgia i la cervicàlgia són els Dolors més prevalents de la població mundial.
Pel que fa a la lumbàlgia, fins a un 85% de la població adulta ha patit alguna vegada lumbàlgia, un percentatge que pot variar en funció del país. És actualment la primera causa de baixa laboral, i també la primera la consulta d’un osteòpata i fisioterapeuta.
Referent al dolor cervical o de Coll, en un 70% li apareix en algun moment de la vida, ocasionant entre 11-14% de baixes laborals.
La freqüència amb la qual assisteix un pacient pot variar entre una i tres sessions, depenent de la lesió, tot i que també influeix el temps que faci que el pacient no s’ha tractat o hagi estat atés amb tractaments allunyats de l’evidència científica i clínica.
Els pics de prevalença d’aquest problema es situen a l’adolescència, quan la cura d’un correcte alineament postural és imprescindible per evitar escoliosi i d’altres dolències que el pacient podria patir la resta de la vida. Per això, el millor tractament és la prevenció i una visita de control abans d’aquesta edat, o abans que apareguin les primeres molèsties. L’altra franja d’edat en què trobem major nombre de casos (els més invalidants) sol ser entre els 45 i 55 anys, encara que a aquestes edats està disminuint, i amb un perfil de treballador d’esforç com la construcció, els transports, etc. També trobem casos en persones que passen la major part del dia assegudes, de vegades en males postures i amb una activitat física molt reduïda.
Lesions inflamatòries i mecàniques; orgàniques i funcionals
A l’hora de tractar lumbàlgies i cervicàlgies es podrien distingir 2 grans tipus. En un primer grup estarien els dolors inflamatoris. Augmenten durant la segona part de la nit, poden despertar el/la pacient, són més fortes al matí i disminueixen progressivament amb el moviment durant el dia. Un segon gran grup serien les lumbàlgies mecàniques, que no solen fer mal al matí i que augmenten amb l’activitat. Tenen el punt àlgid al final del dia i milloren amb el repòs.
No obstant això, es pot fer una altra gran diferenciació des del punt de vista mèdic: les lumbàlgies orgàniques, produïdes per una malaltia o trastorn orgànic, que requereix atenció mèdica o quirúrgica (només serien al voltant del 10% de les que observem) i les funcionals, que són les que pot tractar l’osteòpata, tot resolent el bloqueig o trastorn d’origen del desequilibri que provoca el dolor. Constitueixen el 90% restant.
Els principals factors per desenvolupar una lumbàlgia funcional serien el sedentarisme, o al contrari, la realització d’activitats físiques i esportives intenses o en una postura incorrecta. En gran nombre de casos van associades a tensions viscerals provocades per l’estrès, alimentació inadequada, presa de medicaments, etc. Pel que fa a les lumbàlgies orgàniques, trobaríem l’atritis, artrosi, espondilolistesi i l’hèrnia discal, en què l’osteòpata pot aportar un gran alleujament segons el cas. També trobaríem infeccions i inflamacions renals, vesicals, tumors, siringomièlia… en què la indicació és el tractament mèdic.
Tenint una activitat física regular d’intensitat moderada es poden prevenir moltes lumbàlgies, així com controlant la postura en el lloc de treball i en la resta d’activitats quotidianes, tant assegut com dempeus. Com a part del tractament preventiu és recomanable fer una visita mèdica anual de control, o bé visitar a l’osteòpata quan es comencin a sentir molèsties sense esperar que la lumbàlgia sigui aguda i invalidant.
El tractament de la lumbàlgia amb Osteopatia
L’Osteopatia se centra a trobar la causa del problema i a donar una solució duradora i saludable al pacient, ja que no s’utilitzen medicaments. El tractament osteopàtic consistirà en alliberar les tensions i bloquejos que provoquen en última instància el dolor, adaptant-se a les particularitats del pacient i l’estat específic del dia del tractament. De forma immediata es pot notar un descens moderat o fins i tot total del dolor, depenent del pacient, però sobretot una major mobilitat, que és un dels paràmetres que ens indiquessin que el tractament ha estat efectiu.
Si el dolor i la inflamació són intensos es necessitaran unes 48 hores perquè la inflamació baixi, i notar una gran millora del dolor. També es pot sentir fatiga o dolors tipus agulletes en llocs diferents a causa de les readaptacions del cos, símptomes que desapareixeran en 2 o 3 dies, o si la lúmbalgia és extrema 7-10 com a màxim.
La principal diferència amb la medicina pública i convencional és que aquesta s’ocupa dels símptomes, com són el dolor i la inflamació local. L’Osteopatia en canvi ho fa secundàriament, perquè el que busca és reequilibrar el cos i buscar l’origen dels bloquejos i tensions que han portat al cos a no poder seguir adaptant-se i provocant així el dolor. El més important és saber si és orgànic, i aleshores el tractament mèdic és l’únic indicat; o si és funcional, i en aquest cas el tractament osteopàtic resol el problema.
Comments