top of page
  • Writer's picturePau Pallàs

Readaptació esportiva: RETURN TO PLAY

La readaptació a la pràctica esportiva és el procés interdisciplinari, específic i individualitzat, que té com a objectiu l’òptima disponibilitat del deportista per a la competició després d’una lesió deportiva. Aquest procés es durà a terme a partir de l’alta medicina fins a l’alta deportiva, aquesta última la donarà el fisioterapeuta. Intervindran els diferents professionals de l’àmbit de la salut, com el metge esportiu o traumatòleg, preparador físic, pscicòleg, diestista-nutricionista i el propi osteòpata-fisioterapeuta.


Les lesions esportives més prevalents/importants a Espanya són:

  • La ruptura del lligament encreuat anterior (LCA): es calcula que en un any 1 de cada 3.000 persones es trenca aquest lligament i el 50% de les persones operades tornen a recaure en 2 anys. És una lesió que afecta més a les dones per causes hormonals (cicle mensutrual) i biomecàniques.

  • L'esquinç de turmell: suposa el 12% de totes les visites a urgències i fins el 20-30% de totes les lesions esportives. El 44% de les persones que han patit la lesió tenen seqüeles presenten dolor i inestabilitat funcional i mecànica. Al nivell mundial, cada dia es lesiona 1 de cada 10.000 persones (700.000 persones s'esquincen el turmell cada dia).

  • Lesions musculars: són el 30% de totes les lesions, cada 500 hores d'exposició a l'esport la persona es lesiona. La més freqüent és la dels isquiosurals (isquiotibials) 14% seguida dels adductors-pubalgia (9%) i del quadriceps (6%).


La seva planificació consta de 3 fases definides per l’acció muscular (isomètrica, concèntrica i excèntrica), la cadena cinètica (tancada o oberta), l’amplitud de treball (interna, media, externa i total) i l’orientació dels exercicis (general, dirigida i específica). La tornada a la competició (RETURN TO PLAY) ha de ser consensuada a partir d’informació objectiva sobre l’evolució de la lesió, l’estat de forma, així com la pròpia percepció del deportista. Per tant, es imprescindible realitzar tests objectius amb alta fiabilitat per valorar la capacitat d’adaptació a la càrrega i el procés en el que es troba el Pacient, juntament de qüestionaris per valorar el grau de confiança de l’esportista. Encara que el jugador o esportista cumpleixi tots els tests físics de manera impecable, sinó passa els qüestionaris psicològics aquest no podrà avançar de fase.A Pau Pallàs Osteopatia i Fisioteràpia sabem de la gran sincronització entre cos i ment i, per això, avaluem fins el més mínim detall.

8 views

댓글


bottom of page