top of page
  • Writer's picturePau Pallàs

Punció seca: síndrome de dolor miofascial (SDM)

La síndrome de dolor miofascial és motiu de consulta en el 39% dels pacients procedents d'unitats d'atenció primària; d'aquests casos, el 71% és d'origen musculoesquelètic i la seva prevalença augmenta a més edat poblacional. El dolor es defineix com l'experiència sensitiva i emocional desagradable associada amb una lesió tissular, real o potencial, o descrita en termes de tal dany. El dolor musculoesquelètic és el que té el seu origen o la que es percep en els músculs, els ossos o els seus teixits adjacents, com fàscies, tendons, lligaments, membranes sinovials, etc.



Aquesta definició abasta el dolor procedent de diverses afeccions, com osteoartritis, artritis reumatoide, malalties per dipòsit de cristalls, neoplàsies primàries i secundàries, fibromiàlgia, entre altres. La síndrome de dolor miofascial és una síndrome específic que es defineix com la manifestació de dolor muscular originat per punts gallet miofascials, que són nòduls dolorosos, sensibles i hiperirritables que es localitzen sobre bandes musculars tenses, palpables en el múscul de les seves fàscies, que poden desencadenar una resposta local contràctil davant l'estimulació mecànica, apreciada com una contracció. Si el punt gallet miofascial és prou hiperirritable, pot originar dolor referit, alteracions en la sensibilitat i canvis autonòmics en llocs remots al seu ubicació.

La síndrome de dolor miofascial afecta 85% de la població en algun moment de la seva vida i afecta qualsevol part del cos en 30 a 93% de la població.


TRACTAMENT

La punció seca és una innovadora tècnica fisioterapèuticaque utilitza agulles d'acupuntura per tractar certes malalties, especialment la síndrome de dolor miofascial, però la seva similitud amb l'acupuntura acaba aquí, no s'han de confondre aquestes dues tècniques. Es defineix com una tècnica semi-invasiva perquè les agulles penetren la pell a la recerca del punt gallet -causant del dolor miofascial- per pressionar-lo, desactivar-lo i acabar amb el dolor. Per trobar-lo, l'estimulació -comprensió, contracció, estirament, etc.- del múscul és vital, ja que si es produeix dolor això suggereix que hi ha un punt gallet. L'agulla es pot considerar una extensió dels dits del fisioterapeuta, una tècnica palpatòria més, gràcies a l'efecte "vareta": l'agulla permet apreciar els canvis en la fermesa dels teixits travessats.Per entendre exactament per a què serveix la punció seca, hem d'aprofundir en la síndrome de dolor miofascial i, per això, cal definir les seves causes; els punts gallet. Els punts gallet són zones del múscul febles i amb gran sensibilitat a la palpació. Es produeixen quan els sarcòmers (zones de les fibres musculars on es contreu el múscul) queden permanentment en contracció per l'alliberament contínua de l'acetilcolina, que impedeix la relaxació de les fibres i disminueix el flux de sang.Els punts gallet poden produir per causes molt diverses, moviments repetitius, corrents freds que afecten directament el múscul, mantenir el múscul en posició escurçada durant força temps, cops, injeccions, etc.

15 views
bottom of page